Actueel

Nieuws

Energiezuinige Yaskawa robots: Robots met regeneratief remmen

Onze robotleverancier Yaskawa biedt een technische oplossing voor het terugwinnen van robotremenergie in het elektriciteitsnet - standaard en zonder extra hardware.

Alle grotere Yaskawa robotseries met een payload vanaf ca. 50 kg en de nieuwste YRC1000-robotbesturingen zijn in staat om kinetische energie van neerwaartse en zijwaartse bewegingen direct om te zetten in 400 V AC bij 50 Hz en terug te voeren naar het net. Afhankelijk van het bewegingspatroon wordt daarmee de energiebehoefte van de robot aanzienlijk verminderd.

Voorwaarde voor deze energieterugwinning is de standaard YRC1000-robotbesturing in combinatie met de grotere robots met een payload vanaf ca. 50 kg.

In hun zeer uiteenlopende taken – zoals handling, palletiseren, verbinden en verwerken – maken industriële robots veel neerwaartse of zijwaartse bewegingen, waarbij de servomotoren energie afvoeren en mogelijk elektriciteit opwekken. Tot nu toe, in oudere of andere robotmodellen op de markt, is de resulterende energie omgezet in afvalwarmte door regeltechnologie via elektrische weerstand en verloren in de omgeving.

In de Yaskawa-oplossing wordt de elektrische energie zonder extra hardware teruggeleverd aan het operatornetwerk en hergebruikt. De mate van besparing hangt in elk geval af van de taak en het bewegingspatroon van de individuele robot. Besparingen in het bereik van 8% tot 25% kunnen worden verwacht. Dit kan leiden tot een jaarlijkse teruglevering van circa 2.800 kWh, met een besparing van circa 1.600 kg CO2 en € 1.200.
 

Enige vergelijkbare oplossing op de markt

Met deze tot nu toe unieke technische oplossing heeft Yaskawa haar ervaring als fabrikant van aandrijftechniek toegepast – alle servoaandrijvingen en besturingspakketten zijn immers in-house producten en dus optimaal afgestemd op industriële robots.

Yaskawa robots bieden nog meer efficiëntiepotentieel dankzij hun slanke en compacte ontwerp met lage bewegende massa's en snel remmen tijdens bewegingsintervallen, om de actieve positieregeling uit te schakelen wanneer ze niet in gebruik zijn.

Intelligente bedieningsconcepten van de operator, die bijvoorbeeld ook zorgen voor het automatisch uitschakelen van robots in voorspelbare pauzes, dragen bovendien bij aan energiebesparing.

Energie-efficiëntie als strategisch bedrijfsdoel

Net als de bevordering van milieubeheer door middel van processen en groene producten, vormen energie-efficiënte oplossingen zoals deze bij Yaskawa een integraal onderdeel van de wereldwijde bedrijfsstrategie. Met zijn producten wil het bedrijf bijvoorbeeld tegen 2025 100 keer de zelf veroorzaakte wereldwijde CO2-uitstoot verminderen.

De Yaskawa Group richt haar activiteiten op de 17 duurzaamheidsdoelen van de VN en richt zich op duurzame projecten, zoals digitalisering van de toegevoegde waardeketen, het overnemen van zware en vuile taken door automatisering en efficiënte voedselproductie in slimme landbouw voor een duurzame, winstgevende en leefbare toekomst.

Bron: www.yaskawa.nl 

VOOR ELK LOGISTIEK VRAAGSTUK EEN OPLOSSING

Onze oplossingen